Kenneth Gärdestad – Sveriges R. Kelly

Jag är på bröllop. Kyrkklockorna ringer. Ljusinsläppet är fantastiskt. Solen skiner. Längst fram vid altaret står ett vitfärgat piano och bredvid den står en barnkör på rad. Jag hör en fantastisk melodi. Barnen börjar sjunga; “Om jag går ut och dansar på ett diskotek”. Det är Ted Gärdestads Jag ska fånga en ängel vi hör. Den är vald av brudgummen, det är tydligen en låt som sammanfattar hans kärlek för bruden. Han har fångat sin ängel.

Vers blir till refräng, och refräng blir till vers. Jag tänker för mig själv “hmm, detta är lite märkligt, undrar om några andra tänker på samma sak som jag”. Men minerna i kyrkan är svårtydda. Ögon tindrar och äldre tanter står på tå för att se över bänkraderna. Ingen verkar tycka att låtvalet är oklart. Men för mig är det solklart, textförfattare Kenneth Gärdestad är sprängkåt. Han vill enkom ligga.

kenneth

Bröderna Gärdestad. Kenneth t.v. 

Låten inleds som sagt med att Kenneth är ute och dansar på ett diskotek. Han är själv medveten om att han bara chansar, men han är också tydlig med att förmedla att han tar det på lek. Det är absolut inget seriöst Kenneth letar efter. Alltså inte någon att gifta sig med till exempel. Han vill hitta någon för stunden. Redan i första versen står det klart. Kenneth fortsätter genom att beskriva sin taktik. Han ska försöka se manlig ut, för då kan han hitta det han söker innan kvällen är slut.

Nu kommer vi på den andra versen och här har Kenneths taktik hårdnat. Nu har han börjat approchera olika kvinnor, eller änglar som han kallar dem, och fråga efter deras nummer. Sedan är han väldigt klar och tydlig med vad som händer när han ringer upp: då bjuds kvinnorna över till hans boende. Och där väntar ingen vila, Kanske missar du din slummer om du sover hos mig. 

När vi nu går in på tredje versen börjar det nästan bli obehagligt. Jag väljer att citera versen rakt av nedan så ni förstår vad jag menar:

Ställer du upp om du blir bjuden, även om ditt samvete kommer i kläm?
Men du är väl inte förbjuden, att följa med hem?
När ska vi gå hem?

Jag vill inte vara sån men av ovan text går det med största möjliga sannolikhet konstatera att Kenneth är villig att muta kvinnor för att de ska följa med hem till honom. Och mot slutet av kvällen blir han frustrerad. Hans taktik är utstakad i minsta detalj;
1. bjud på saker [läs. muta],
2. härskarteknik deluxe genom att nästan Jedi-tricka kvinnorna att följa med hem. Likt en storebror lurar en lillebror att palla äpplen hos grannen med taktiken; “vadå, vågar du inte?” väljer Kenneth att göra samma sak med kvinnorna på diskoteket. Men visst, det var tydligt redan från början, han tar detta helt på lek.
3. Det är inte en fråga kring om längre, nu är det en fråga om när. 

Kvällen börjar närma sig sitt slut och Kenneth trycker gasen i botten.
Tycker du det är viktigt att du känner mig kan vi börja det försiktigt, du kan lita på mig! 
Jag ska vara en ängel. 

Nej Kenneth, du kommer inte vara en ängel. I detta läge är du en reptil och du kommer slänga det där telefonnumret du fick så snart du fått damerna att dansa efter din lyra.

Ska jag vara helt ärlig har jag inte hört en mer tydlig jag-vill-ligga-låt sedan R. Kelly släppte en remix på Ignition. Frågan är om jag någonsin kommer få höra den texten i en kyrka under en bröllopsceremoni?

Now it’s like murder she wrote rkelly
Once I get you out them clothes
Privacy is on the door
Still they can hear you screaming more
Girl I’m feeling what you feeling
No more hoping and wishing
I’m bout to take my key and
Stick it in the ignition

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s