Om Gandalf pratat skotska

Jag känner att jag måste få ur mig den här texten innan det är försent. Så här när ett nytt år är kommet och ett annat förgånget brukar tankar om döden hitta sin väg till mig. Vad göra åt detta än att bli lite kreativ. Jag har tänkt på vilka enormt stora namn här i världen som just nu avnjuter solnedgången av sina liv. Ett sådant namn är Sean Connery – och han klär i sig rollen perfekt.Sean US Open Under det gångna året har Sean Connery synts i det offentliga vid tennisturneringar, men det hade faktiskt kunnat vara så att han istället åkte världen runt och marknadsförde The Hobbit.

Peter Jackson erbjöd rollen som Gandalf till Sean Connery, men Connery var tveksam, han sade sig inte förstå skriptet. Lite ironiskt med tanke på att det inte finns någon annan skådespelare som fått så mycket klagomål på sig för att tala otydligt och vara svår att förstå. Connery avslutar alla ord som slutar med ett “s” med uttalet “sh”. Tennis blir, när Sean talar, tennish. Connery kontemplerade sitt beslut men filmbolaget var säkra, och pushade hårdare; “det kommer bli succé om Gandalf pratar skotska”. I ett sista bud till Connery sade man att han kunde få 15 procent av de globala box office intäkterna. Lite som när Leif “Loket” Olsson blev erbjuden att få procent på Bingo Lotto-försäljningen istället för en grundlön på 30 000. Loket tackade nej. Connery tänkte på saken men avböjde tillslut. Han förstod ju inte vad alverna sa. Hade Connery tackat ja så hade inte bara Gandalf pratat skotska, utan Connery hade även varit den bäst betalda skådespelaren för en enskild roll. För LotR-trilogin hade Connery fått hela 400 miljoner dollar.

När sagan om Frodo och hans vänner blev en succé ångrade sig Sean djupt. Han blev frustrerad och ville göra om, han ville göra rätt. Han tackade därför ja, till vad han tyckte var en identisk roll i samma typ av film. Han blev det stora affischnamnet för filmen The League of Extraordinary Gentlemen. Det blev helt fel.

LXG som den kallades av Fox blev en enorm flopp. Sean återhämtade sig aldrig från detta nederlag och än idag är LXG den sista film han frontade.

Cary Grant

Cary Grant

Men allt mina vänner går upp och ned. För hade James Bond varit förknippad med Sean Connery om inte Cary Grant tackat nej till rollen som James Bond i den första Bond-filmen Dr. No? Självklart inte. Och hade Sean Connery blivit erbjuden rollen som Gandalf om han inte varit James Bond? Knappast. The loser now will be later to win, for the times they are a-changin’ som Bob Dylan så vackert proklamerade.


Men allt skulle inte avslutas med att tredje-pristagaren i Mr Universe 1950 gick ut med svansen mellan benen. Nej nej. År 2006 blev Sir Thomas Sean Connery hedrad som den 34-mottagaren av den prestigefyllda AFI Lifetime Achievement Award. Alla var där och sedvanligt tar Sean scenen med storm. Sedan levererar han i mitt tycke ett av de absolut bästa tal som någonsin framförts. Han pratar med glädje, med sorg, med humor, med ironi, med tyngd och dignitet, och han gör det på ett sätt som får känslorna hos mig att svalla. Det är så vackert, och det är så fruktansvärt bra.


Even though your feet are tired, your heart is not och jag hoppas verkligen att Sean Connery har många år kvar så han har tid att njuta av mer tennish.

Sean Connery Mr Universe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s